Inmatriculare auto 2023: Ce trebuie sa stiti daca va cumparati o masina

Conform legii, orice automobil trebuie inmatriculat pentru a putea fi pus in circulatie. Avand in vedere ca inmatricularea se realizeaza nominal, ea se face la fiecare schimbare de proprietar. Astfel, este important sa cunoasteti modul in care se face inmatricularea, documentele necesare si sanctiunile pe care le puteti primi daca nu respectati reglementarile legale.

Anul acesta au fost introduse cateva reglementari in ceea ce priveste regulile aplicabile, subliniaza pagina web www.inmatriculariauto.net. Pe durata anului 2022, conform cifrelor oferite de catre Institutul National de Statistica, cifra de afaceri in comertul cu autovehicule a crescut cu 34% raportat la anul precedent.

Codul Rutier specifica foarte clar faptul ca nici un autovehicul nu poate fi condus pe drumurile publice daca nu a fost inmatriculat. Aceasta obligatie ii apartine proprietarului de drept al autoturismului sau celui care a fost mandatat sa il detina.

Aceleasi reguli se aplica indiferent daca discutam despre un automobil nou sau unul second-hand. Proprietarul trebuie sa inmatriculeze vehciulul atunci cand il cumpara. Asadar, pentru inmatriculare sunt utilizate datele de identificare ale proprietarului, pe baza carora este eliberat certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare aferente masinii in cauza. Acest proces are loc dupa ce au fost realizate transcrierile necesare in cartea de identitate a autovehiculului.

In situatia in care este vorba despre o masina second-hand, inscrierea datelor proprietarului nou se face in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate constituit de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Prin aceasta masura inceteaza calitatea de titular al vehiculului pentru fostul proprietar.

Pentru realizarea transcrierii, noul proprietar trebuie sa depuna o cerere in acest sens, insotita de un dosar la autoritatile competente de pe raza municipiului in care se afla. Transcrierea trebuie realizata in cel mult 90 de zile din momentul in care a fost dobandit dreptul de proprietare asupra masinii.

Ce sanctiuni puteti primi daca nu respectati reglementarile legale in ceea ce priveste inmatricularea?

O societate care ofera servicii de inmatriculare auto in Satu Mare va prezinta principalele sanctiuni pe care le puteti primi si riscurile la care va supuneti:

  • aveti obligatia de a solicita autoritatilor competente eliberarea unui certificat de inmatriculare nou, in termenul prevazut de lege, atunci cand ati cumparat un vehicul sau atunci cand documentele masinii au fost furate, pierdute sau deteriorate – sanctiunea in acest caz este cuprinsa intre 580 si 725 de lei;
  • aveti obligatia de a solciita preschimbarea certificatului de inmatriculare, pentru orice vehicul, remorca sau tractor, in toate cazurile prevazute de lege, in termenul indicat – sanctiunea in acest caz este cuprinsa intre 870 si 1160 de lei;
  • aveti obligatia de a nu conduce un autovehicul care are inmatricularea suspendata sau nu a fost inmatriculat; aici este important de mentionat faptul ca lipsa unei asigurari RCA valabile sau lipsa ITP-ului suspenda din oficiu inmatricularea masinii – sanctiunea in acest caz este cuprinsa intre 1305 si 2900 de lei;

Acestea sunt principalele sanctiuni si riscuri la care va expuneti atunci cand vine vorba despre regimul juridic privind inmatricularea. Desigur, exista si alte sanctiuni punctuale care pot fi aplicate, dar care difera de la o situatie la alta. Respectarea normelor legale in vigoare este obligatorie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *