Masina noua vs masina second-hand – Care varianta te atrage?

Daca veti face un sondaj printre tinerii care au trecut de curand in randul persoanelor majore si ii veti intreba ce anume isi doresc in perspectiva imediata, veti constata ca raspunsurile lor nu difera prea mult. Toti ar vrea sa faca o facultate cu denumire cat mai pompoasa, la care eventual sa se intre fara examen si daca s-ar putea si fara bacalaureat. Toti ar vrea bani multi si pentru asta viseaza ca vor gasi niste joburi in care nu vor avea mai nimic de facut, in schimb ar avea un salariu cat mai mare.

Multi isi propun sa plece din tara, in ideea ca in Occident sunt asteptati cu bratele deschise si salarii mari, chiar in conditiile in care ei nu au studii sau o specializare serioasa. De aceea ajung sa lucreze te miri ce, pe niste bani cu care traiesc de pe azi pe maine, lucru pe care l-ar putea face si aici fara probleme. Dar in mod cert, toti acestia vor trece ca prim obiectiv in perioada de dupa majorat, achizitionarea unei masini. Daca se poate, cat mai sofisticata, mai puternica, mai rapida, pentru a putea face figuri cu ea prin oras sau pe sosele.

Dar aici intervine o problema. Visul e al lor, dar banii, inevitabil, trebuie sa vina de la parinti. Ori acesti parinti pot face parte din diverse paturi sociale. Daca au bani de nu-i pot numara, tanarul se pricopseste cu vreun bolid sport, sau vreun Jeep. Daca oamenii au joburi obisnuite, solutia este o masina medie luata in rate/leasing. Dar exista si aceea categorie majoritara, care vrand nevrand apeleaza la masini second hand. Acestea au avantajul ca arata bine, pentru ca neamtul sau francezul care a fost primul proprietar nu a gasit gropi in care sa le distruga. Si evident, sunt mult mai ieftine decat masinile noi.

Cei care isi cumpara masini noi, argumenteaza ca desi sunt mult mai scumpe, sunt totusi noi noute si au si perioada de garantie. Este adevarat, dar tot trebuie sa ajungi la service pentru verificari periodice, schimburi de consumabile, etc. Oricum am judeca, tot costa niste bani, chiar daca serviciul de baza este gratuit in perioada de garantie. De asemenea ei sustin ca nu si-ar lua masini second hand pentru ca acestea obligatoriu au defecte si in scurt timp ies la iveala.

Din fericire pentru cei care opteaza pentru masina second hand, in general la o verificare atenta se observa daca are defectiuni la motor sau cutie, acestea fiind elementele principale. Iar restul de componente, incepand de la elemente de caroserie, articulatii, sisteme de directie, calculator auto , faruri, geamuri, se pot gasi la firme specializate care se ocupa de dezmembrari auto si comercializarea pieselor, atat online cat si la sediul lor. Nu mai vorbesc de preturi, care sunt mult mai scazute decat la piesele noi, desi ele sunt in general in stare foarte buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *