In timp ce o mare parte dintre materialele si materiile prime existente pot fi reciclate o singura data, materialele feroase sau neferoase pot fi reciclate de nenumarate ori. Cele mai reciclate materiale din lume sunt otelul si fierul. Pe langa acestea se mai adauga aluminiul, cuprul, argintul si aurul.
1. Cum se colecteaza si valorifica metalele feroase si neferoase, fierul vechi si otelul?
Exista doua tipuri de metale, cele feroase si cele neferoase. Cele feroase sunt compuse din combinatii realizate intre carbon si fier si alte elemente. Cele neferoase sunt reprezentate de cupru, inox, bronz, alama, aluminiu si altele, fiind mult mai valoroase decat fierul sau otelul.
Cele doua tipuri de metale se colecteaza selective, cele feroase (inox, fier, otel) si cele neferoase (aluminiu, zinc, cupru etc.). Este important de stiut faptul ca metalele feroase au proprietati magnetice, ceea ce ajuta la separarea lor cu usurinta. Astfel, in centrele de colectare sunt utilizati magneti de mari dimensiuni pentru a separa metalele feroase de cele neferoase sau de alte deseuri.
Orice tip de obiecte care au in componente metale pot fi colectate ca fier vechi. Cu toate acestea, nu se colecteaza obiectele sau materialele care sunt murdare, care contin urme de vopsea sau reziduuri sau urme de alimente. Nu in ultimul rand, tot deseuri feroase sunt considerate si autovehiculele, navele, echipamentele agricole sau sinele de cale ferata.
Centrele de reciclare si colectare fier vechi Bacau trebuie sa fie autorizate si avizate pentru a functiona in acest sens. Prin reciclare, deseurile de metale, atat cele feroase, cat si neferoase sunt recuperate de la consumatori, atat comerciali cat si casnici. Dupa aceea sunt prelucrate prin sortare, zdrobire si compactare, dupa care urmeaza a fi refolosite sub forma de materie prima pentru a produce obiecte noi. In cadrul procesului de sortare se ia in calcul tipul de deseu si calitatea acestuia.
Metalele sunt topite intr-un cuptor de mari dimensiuni, special construit pentru a avea capacitatea de topire necesara pentru acel tip de metal. Procesul de topire poate fi rapid, caz in care dureaza cateva minute sau poate sa se extinda chiar si pe cateva ore. Totul depinde de tipul de metal despre care vorbim si de cantitate ce urmeaza a fi topita. Prin procesul de topire toti contaminantii sunt indepartati si metalul este purificat, ceea ce va rezulta in obtinerea unui produs inalt calitativ. Cea mai buna metoda in acest sens este electroliza, in urma careia metalele vor fi racite si solidificate in fasii, bare sau blocuri, gata de utilizare.
2. Cum protejeaza reciclarea fierului vechi mediul si economia globala?
Avand in vedere ca prin reciclarea fierului vechi la centrele de colectare si reciclare se obtin sume importante de bani, acest lucru nu trebuie trecut cu vederea. In plus, reciclarea tuturor metalelor feroase si neferoase ajuta la protectia mediului inconjurator, remarca site-ul www.fier-vechi.net.
Orice zacament de metale feroase este o sursa finita de materie prima. Astfel, acestea nu pot fi exploatate la nesfarsit, deoarece urmeaza sa se epuizeze. Exploatarea materiei prime feroase are efecte negative semnificative asupra mediului inconjurator. In timpul acestui proces sunt eliberate cantitati considerabile de dioxid de carbon, ceea ce ne obliga in mod clar sa imbunatatim procesele de reciclare si sa reutilizam cat mai multe metale.